Karavan Hayatı

Kışın Karavanla Seyahat Ederken Yanınızda Olması Gereken Malzemeler

Karavanla seyahat ederken farklı mevsimlerde farklı ihtiyaçlarınızın olacağını göz önüne almışsınızdır. Yaz aylarında seyahat ederken karavanda olabildiğince az vakit geçirirken, soğuk zamanlarda karavan içinde geçirdiğiniz vakit de artar. Dolayısıyla kışın karavanla seyahat ederken yanınıza aldıklarınız ile yazın ihtiyacınız olan eşyalar da değişiklik gösterecektir. Bu yazımızda kış aylarında yanınıza almanız gereken malzemeleri inceleyeceğiz. Not almaya hazır olun!

Kışın karavanla seyahat etmek

Kışın karavanla seyahat ederken etraftaki pırıl pırıl karın, huzurlu ve sessiz kamp alanlarının tadını çıkarmak bir başka olur. Kış ayları, karavanla seyahat edenler için hareketli yaz sezonuna bir mola vererek karlı açık havada dinlenme fırsatı sunar. Popüler bir kayak bölgesini keşfetmek veya diğer açık hava kış eğlencelerinin keyfini çıkarmak karavan kampı yapanlar için uygun maliyetli bir seçenektir. Kışın karavanınızla çıkacağınız macerada bu yazıda listelenen malzemeleri kılavuz edinebilirsiniz.

Yanınıza almanız gereken malzemeler

Karavanınızı soğuk yolculuğa hazırlayın: Kış karavan gezisine çıkmadan önce, karavanınızın soğuğa karşı en dayanıklı durumda olduğundan emin olun. Sert hava koşullarında motorunuzu ve diğer karavan bileşenlerinizi donma gibi hava olayları karşı korumaya alın. Yalıtımınız yoksa iyi bir yalıtım yaptırın, eğer yalıtım yeterli değilse daha iyi bir yalıtım sistemine sahip olduğunuzdan emin olun. Karavanınızın altından esen rüzgar eğer su depolarının aracın altında ise donmaya ve ısıyı dışarı çekmeye neden olabilir. Karavan süpürgelikleri gibi koruyucu malzemelerle rüzgarları kesebilirsiniz. Aracınızın tabanını iyi yalıtmak için sünger levhalar kullanabilirsiniz.

Kalın perdeler tercih edin: Pencerelerinizin etrafındaki contaları, pervazları inceleyin. Hava veya su geçiren yerler varsa tespit ederek tamir edin. Cam filmi ve yansıtıcı folyo karavan pencerelerinizi daha fazla yalıtmanın etkili ve ekonomik yollarıdır. Pencereleri kapatan kumaş perdeler, pencerelerin etrafındaki soğuk hava akımını engeller ve soğuk akşamlarda sıcak havayı içeride tutar. Camdan yüzünüze vuracak soğuk havanın size ulaşmasını engeller. Ayrıca direksiyon alanı ile yaşam alanını ayıran bir materyale sahip değilseniz kış aylarında bu iki bölümü kalın bir kumaş perde ile ayırabilirsiniz. Böylece ısıtacağınız alan da küçülür ve ortam daha kolay ısınır.

Isı bantları ve antifriz: Borular ve hortumlarda kullanacağınız ısı bantları hatları sıcak tutmak ve donmayı önlemek için iş görecektir. Donma riski en yüksek olan vanaları ve boruları ısı bantlarıyla sarabilirsiniz. Atık su tankınıza antifriz eklemek de donmayı engellemek için bir çözüm yoludur.

Fırın / Ocak: Araç içi fırın ve ocaklarınızın düzgün çalıştığından emin olun. Ekstra bir ısıtıcı çalıştırmadan yemek yaptığınız süre içerisinde karavanın içini yemek buharı ve ocağın ateşi ile rahatlıkla ısıtabilirsiniz. Kahve ya da çay yaparken de su buharı içerdeki havayı ısıtacaktır.

Plastik bileşenlere dikkat edin: Aşırı soğuk havalarda karavanınızdaki plastik kollar, dolap kapakları veya raflar kırılgan hale gelebilir. Kırılmayı önlemek için plastik bileşenleri dikkatli tutun.

Nefes alabilen giyim ürünleri: Kışın karavanla seyahat ederken hazırlayacağınız çantaya koyduğunuz kıyafetlere özen gösterin. Nemi emen ancak yine de yeterli sıcaklık sağlayan malzemelerden yapılmış giyim ürünlerini tercih edin. Karda ya da yağmurlu havalarda yürüyüş yapacaksanız su geçirmeyen kıyafetleriniz olduğuna emin olun. En azından su geçirmeyen bir mont, ayakkabılar ve kar tozlukları işinizi yeterince görecektir.

Şapka, eldiven ve çoraplar: Çoğu zaman hazırlık telaşıyla unutulabilen ya da gerekeceğinden daha az sayıda alındığı için ıslandığında kuruması beklenemeyecek kadar önemli parçalar: şapka, eldiven ve çoraplar. Islanan şapka ve eldivenler henüz kurumadan yeniden giydiğinizde hastalanmanıza sebep olabilir. Eğer yeteri kadar çorap almadıysanız dışarı çıkıp kar topu oynamak yerine sıcak yatağınızın içinde çoraplarınızın kurumasını beklemeniz gerekebilir.

Uyku tulumu: Uyurken ekstra sıcaklık için sıfır veya daha düşük dereceli bir uyku tulumu aldıysanız asla pişman olmazsınız.

Kar botları: Karlı ve ıslak koşullarda dışarıda yürümek için su geçirmez kar botları olmazsa olmaz.

Gözlükler: Snowboard ya da kayak gibi kış sporları yapmayı planlıyorsanız gözlükler gözlerinizi soğuk rüzgardan ve yağan kardan koruyacaktır. Bir kar fırtınasına yakalanmanız durumuna karşı gözlükler açık havada gezinmenizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca havanın soğuk olması güneş gözlüğüne ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelmez. Özellikle kardan yansıyan ışık görüşünüzü engellerse dışarda yürüyüş yaparken veya yemeğinizi dışarda yemek istediğinizde güneş gözlükler de işinizi görecek, gözlerinizi koruyacaktır.

Kafa lambası ve fener: Yaz, kış fark etmez lambaya hava karardığında her zaman ihtiyacınız olacaktır. Ancak özellikle soğuk günlerde dışarda vakit geçirirken yolunuzu bulmak, önünüzdeki su birikintilerini ya da kaygan zeminleri görmek daha önemli olur. Soğuk havada önünüzü rahat göremediğiniz için vakit kaybederek soğukta uzun süre kalmak istemezsiniz.  Ayrıca ıslanan ayakkabılarınız veya pantolon paçalarınız karavana döndüğünüzde battaniyenin altında ısınmak varken halletmeniz gereken bir işe dönüşebilir.

Kürek: Kışın karavan kampı yaparken, karavanınızı kardan kazıyarak çıkarmanız gerekebilir. Süpürgeliğiniz yoksa, donmayı önlemek için karavan borularından karı kürekle uzaklaştırmanız gerekebilir. Ya da sabah kahvenizi alıp sandalyenizi dışarı koyup battaniyenin altında karlı manzarayı izlemek isteyebilirsiniz. İşte bunun için sandalyenizi koyduğunuz yeri kürek ile kardan arındırmanız üşümenizi önleyebilir.

Lastik zincirleri: Araba sürerken kara yakalanırsanız karavan lastik zincirleri dağ yollarında çekişi büyük ölçüde iyileştirecektir.

Portatif ısıtıcı ve yakıt: Eğer karavanınızda klima yoksa ısınmak için portatif ısıtıcılara ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer ısıtıcınız elektrik ile çalışıyorsa mevcut elektrik tesisatınızın aynı anda çalışan elektrikli ürünleri kaldıracağından emin olun. Isıtıcı için yakıt gerekiyorsa yanınıza fazladan yakıt aldığınıza emin olun.

Ekstra içme suyu ve yiyecek: Acil bir durumla karşılaşma ihtimalinize karşı birkaç litre fazla içme suyu aldığınızdan emin olun. Yiyecek ve içeceklerinizi tüketirken hiçbir şeyin sonuna kadar gelmeyecek şekilde besinlerinizi planlayın. Suyunuzu sıcak bir yerde sakladığınızdan emin olun.

Fön makinesi: Borular veya hortumlar donarsa bir fön makinesi buzu çözmek için harika olur. Ayrıca çok üşüdüğünüzde battaniyenin altından kendinizi de kısa bir sürede ısıtabilirsiniz. Ya da acil kuruması gereken ürünleri kurutma makinesi ile hızlıca kurutabilirsiniz.

 

Kış karavan kampı benzersiz ve heyecan verici bir deneyim olabilir. Doğru hazırlıkla, sıcak ve güvende kalırken kış manzarasının güzelliğini ve kış eğlencesinin heyecanını yaşayabilirsiniz.

 


Bu yazı ilginizi çekebilir: Yağmurlu Günlerde Karavanda Nasıl Vakit Geçirilir?


 

Türkiye’deki tüm karavan kamp alanlarını, karavan yapan firmaları, karavan kiralayan ve satan firmaları harita üzerinde görmek için buraya tıklayın: Türkiye Karavan Haritası

Yorum Yap


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kayıt ol

Bir hesabınız var mı?


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.