Karavan Hayatı

Baharda karavan turu: Kapadokya karavan seyahati

Kapadokya tarih boyunca dünyanın farklı yerlerinden insanların ilgisini çekmeyi başarmış bir bölge. Olağan dışı doğasıyla harika gün doğumu ve gün batımı izleyebileceğiniz, sıcak hava balonlarının gökyüzünde süzülüşüne hayran kalacağınız, volkanik oluşumları ve arkeolojik alanlarıyla kültürel bir gezi imkanı sunuyor. Kapadokya karavan seyahati yapmak için Türkiye’de farklı bir deneyim yaşamanızı sağlar ve buradan unutulmaz anılarla ayrılırsınız.

Bir günde gezmek zor ve yorucu olacağı için Kapadokya’da karavan ile konaklamak pek çok avantaj sağlar. Beğendiğiniz bir manzaraya park ettiğiniz karavanınızda sabahın ilk ışıklarıyla unutulmaz bir manzaraya uyanabilirsiniz. Otantik ve toprak tonlarındaki uyumlu görünümü ile sosyal medya içeriklerinize ilgi çekici bir hava kazandırabilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflar ortamın görüntüsü nedeniyle göze hitap eder bir görünüme kavuşacağı için fotoğrafları döndüğünüzde bir fotoğrafçıda albüm için çıkartmak isteyebilirsiniz.

Hem doğayla iç içe vakit geçirip hem de antik dünyadan geriye kalan tarihi yapıları ve kültürel ögeleri görmek için keyifli bir seyahat sizi bekliyor.

Jeolojik yapısı nedeniyle adeta çölü andıran Kapadokya, yaz aylarında aşırı sıcaklarda gezmek için zorlayıcı olsa da bahar dönemlerinde seyahat etmek kesinlikle doğru bir tercih olacaktır. İç Anadolu bölgesi sınırlarında kalan Kapadokya, kış aylarında özellikle akşamları oldukça serin olabilmektedir.

Bölgedeki volkanların aktif olduğu dönemlerde püsküren lavlar ve küllerin hava olaylarıyla şekillenmesi sonucunda oluşan Peri Bacaları, turistlerin ilgi odağı konumundadır. Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen Kapadokya, farklı uygarlıklara ve topluluklara da ev sahipliği yapmıştır. Prehistorik dönemlerden Roma’ya, Selçuklu’ya kadar pek çok kültürel dokuyu bünyesinde barındırır.

Kapadokya Karavan Seyahati Sırasında Nereleri Gezmeli?

Kapadokya karavan seyahati planı yapanlar için özellikle vadileriyle ön plana çıkmaktadır. Ihlara vadisi, Kızılçukur Vadisi, Aşk (Bağlıdere) Vadsi, Güvercinlik Vadisi, Devrent Vadisi, Paşabağ Vadisi, Zemi Vadisi, Kılıçlar Vadisi ve Güllü Dere Vadisi en çok ilgi görenlerdendir. Ihlara, Ürgüp-Göreme, Güzelyurt gibi güzergahları rotanıza eklediyseniz, Kapadokya içerisinde bir yerden bir yere giderken bile beğendiğiniz bir manzara karşısında park ederek konaklamanız mümkün.

Vadilerin çoğunda karavanınız ile ücretsiz bir şekilde konaklayabilirsiniz. Bazı vadilerin girişi ücretli olabilir, gitmeden kontrol etmekte fayda var. Ayrıca vadiler içerisinde yer alan restoran, cafe gibi işletmeler de ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olacaktır. Yine de her ihtimale karşı gitmeden öncelikli ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olmak isteyebilirsiniz.

Kapadokya’da Kültür Gezisi

Nevşehir, kiliseleri, açık hava müzeleri ile Kapadokya’nın kalbinde yer alır. Eski Mahalle’de yer alan Nevşehir Kalesi, ovaya hakim bir konumda bulunmaktadır, tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte Kervan Yolu’nun korunması amacıyla yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Ancak yapı mimarisinde Bizans özellikleri de göze çarpmaktadır. Kale yakınlarında yapılan bir arkeolojik kazı çalışması sırasında bir yeraltı şehri de açığa çıkarılmıştır. Burada yer alan bir kilisede İsa peygamberin göğe yükselişini betimleyen freskler bulunmuştur. Nevşehir’in geneline yayılmış olan peribacaları da gezilecek yerler arasına eklenmelidir. Burada bazı peribacalarının içinin oyulması ile oluşturulan yaşam alanları, saklama ünitleri de seyahatiniz sırasında gezebileceğiniz alanlar olarak öne çıkmaktadır. Bazı peribacaları ile ilgili (Örneğin Üç Güzeller) anlatılan hikayelere de gezerken kulak misafiri olabilir ya da bölge halkından bu efsaneleri dinleyebilirsiniz.  Müze gezmek isteyenler için Neolitik dönemden Bizans’a, İran, Mezopotamya ve Kıbrıs’a kadar çok çeşitli kültürlere ait eserler görmek mümkün. Nevşehir ile Kırşehir’i birbirine bağlayan yolda ise Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ile müzesini gezebilirsiniz.

Göreme Açık Hava Müzesi, içerisindeki manastır, şapel, kiliseler, mahzenler, yemekhaneler ve mutfaklar gibi kültürel ve tarihi alanlar ile görmeden ayrılmamak gereken yerler arasında.

Bölgede bin yıllardır yapılan çömlekçilik turistlerin de deneyimleyebildiği bir etkinliğe dönüşüyor. Gezerken çömlekçilerin çömlek hamurlarını ziyaretçilere denettiklerine şahit olabilir, isterseniz siz de bir çömlek yapmayı deneyebilirsiniz. Avanos’a giderseniz burada da bölgenin kendine has güzelliklerini gezerken Kızılırmak üzerindeki Avanos Asma Köprüsü’nde bir fotoğraf çekilebilirsiniz. Köprünün etrafındaki yeşil alan ise karavanınızı park edip piknik yapmak için huzurlu bir ortam sağlar.

Yeraltı şehirleri, Kapadokya karavan seyahati planınız sırasında sizi masalsı bir yolculuğa çıkarabilir. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde, Roma İmparatorluğu zamanında Hristiyanların burada saklanarak yaşadığı aktarılmaktadır. Şehrin en üst katında ahır, mutfak, şaraphane ve oturma odaları vardır. İkinci katta ise oturma odaları, erzak depoları, mutfak ve bir başka ahır yer almaktadır. Üçüncü katta ise Misyoner Okulu, haç şekilli bir kilise, günah çıkarma alanları ve mezarlık bulunur. Dördüncü kat, zindan, sığınma alanı, havalandırma kanalları, su kuyuları, sarnıçlar ve mezarlıklardan oluşur. Kapalı alan fobisi olanlar varsa yeraltı şehirlerine inmemelerini önermemiz iyi olacaktır.

Genellikle turistlerin öncelikli olarak tercih etmediği Aksaray’ın Güzelyurt ilçesi, karavan ile gidip güzel bir yürüyüş yapabileceğiniz, meydanında çay, kahve içebileceğiniz küçük ve sıcak bir yer.  Yüksek Kilise, Kızlar Manastırı, Aziz Anargiros Kilisesi, Kızıl Kilise, Manastır Vadisi ve bu vadi girişindeki Yeraltı şehri Güzelyurt’ta gezerken keyif alabileceğiniz bir tur yapmanıza imkan verir.

Eğer tarihe ilginiz var ve arkeolojik alanları gezmekten keyif alıyorsanız Aksaray’ın Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyünde yer alan Aşıklı Höyük Neolitik yerleşimini gezebilirsiniz. On binlerce yıl önce yaşayan insanların nasıl evlerde yaşadıklarını görebilir, kazı ekibinin yapmış olduğu deneysel çalışmalarla yeniden inşa edilmiş binlerce yıllık evleri gezebilirsiniz. Aşıklı Höyük bölgedeki ve Türkiye sınırları içerisindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olmasının yanı sıra Aksaray müzesinde yer alan bir kafatası ile de ilgi çekmektedir. Bilinen en eski beyin ameliyatının yapıldığı kafatasının ortaya çıkarıldığı yerleşim yeridir. Ayrıca Orta Anadolu’nun bilinen en eski yerleşim yeridir.

Peribacalarından akarsulara ve antik kentlere kadar gezilip görülecek çeşitli yerlere sahip Kapadokya bölgesini, karavan seyahati için rotanıza eklemeden geçmemenizi tavsiye ederiz. Açık alanların fazlalığı nedeniyle rahatlıkla istediğiniz yerde karavanınızı park ederek gezebilirsiniz.


Bahar için karavan rotaları: Ege Bölgesi

Bahar için karavan rotaları: Akdeniz Bölgesi


Türkiye’deki karavan kamp alanlarını, karavan yapan firmaları, karavan kiralayan ve satan firmaları harita üzerinde görmek için buraya tıklayın: Türkiye Karavan Haritası

Yorum Yap


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kayıt ol

Bir hesabınız var mı?


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.