Karavan Hayatı

Yazın karavan seyahatinde dikkat edilmesi gerekenler

Yaz ayları tatil için herkesin heyecanla beklediği, yılın vermiş olduğu yorgunluğun atıldığı zamanlardır. Yazın karavan seyahati yapmayı planlayanlar ise aylar öncesinden karavan rotası oluşturmaya, görmek istedikleri yerleri önden araştırmaya başlar. Karavanı olan ya da karavan kiralayarak seyahat edecek olanlar yola çıkmadan bir liste hazırlar. Peki yaz aylarında karavanla seyahat ederken dikkat etmemiz gereken başlıklar nelerdir? Gelin yola çıkmadan önce bu yazı size yol göstersin.

Yazın Karavan Seyahati Öncesi Dikkat Edilecek 6 Madde

Soğutma Sistemi

Yazın karavan ile seyahate çıkmadan önce aracınızda yeterli soğutma sıvısı bulunduğundan ve soğutma sıvısının sistemi çalıştırdığından emin olun. Soğutma sisteminizin düzgün çalışmaması tatilinizi sıcak havalarda çekilmez bir noktaya götürebilir. Keyif almak için çıktığınız yolculukta, aracınızda soğutma sistemi olmasına rağmen çalışmıyor olduğunu fark etmek kadar kötüsü yoktur. Bir tamirci veya anlıyorsanız siz, soğutma sisteminde sızıntı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Soğutma sıvısı veya soğutma mekanizması test edilmeli ve gerektiğinde eski sıvı boşaltılmalı, hasar varsa ilgili bölümler değiştirilmelidir.

Sıcaklık yükseldikçe klimanın aracı serin tutmak için daha fazla çalışması gerekir. Bu yüzden seyahate çıkmadan önce A/C performansını kontrol ettirin. Sıcak bir yaz gününde klima eksikliği herkesi etkiler. Özellikle çocuklar veya yaşlı yetişkinlerin, sağlık sorunu yaşayanların, sizinle birlikte seyahat eden hayvanların ısıya daha duyarlı olduğunu ve daha çok etkileneceklerini göz önüne almalısınız.

Sıcak Çarpması

Araç içi sıcaklık çarpması söz konusu olduğunda, yaz ayları özellikle çocuklar için ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Araçlardaki sıcak çarpması genellikle park edilmiş bir araçta gözetimsiz kalan çocuklarda veya araç içi çalışan mekanizmalara hakim olmayan yetişkinlerde sorun yaratabilir. Birkaç dakikalığına bile olsa çocukları arabada yalnız bırakmayın. Araçlar çabuk ısınır, dış sıcaklık ne kadar vücut ısısına uygun seviyelerde olursa olsun araç içleri o sıcaklıkların çok üzerine çıkabilmektedir. Ayrıca bir çocuğun vücut ısısının yetişkinlere göre üç ila beş kat daha hızlı yükseldiğini bilmekte fayda vardır.

Yağ Seviyesi

Aracınızın yağ seviyesini periyodik olarak kontrol etmelisiniz. Sıcak havalarda yolculuk yapacaklar için araçtaki sıvı seviyeleri daha sık kontrol edilmelidir. Fren, şanzıman veya debriyaj, hidrolik direksiyon, cam silecek suyu gibi araç detayları da kontrol edilmeli. Herhangi bir sıvı sızıntısı gördüğünüz durumda aracınızı servise götürerek teknik destek almalısınız. Havalar sıcakken çıktığınız yolculukta araçta bu konularla ilgili yaşanacak bir sorun saatlerce güneşin altında beklemenize neden olabilir.

Piller veya Akü

Yola çıkmadan önce bir tamirciye akünüzü, şarj sisteminizi kontrol ettirin ve gerekli onarımları veya değiştirmelerin yapılmasını sağlayın. Hibrit-elektrikli araçlarda, benzinli motoru desteklemek için depoda benzin bulundurun. Araç içinde soğuk havalar için kullandığınız ekstra malzemeler varsa bunları araçtan çıkarın. Aküyü harcayacak ve yaz ayları için gerekli olmayan eklentilerin enerjisini kesin.

Işıklar

Farlarınızı, fren lambalarınızı, dönüş sinyallerinizi, acil durum flaşörlerinizi ve iç lambalarınızı kontrol edin. Gece sahil kenarında güzel bir akşam yemeği yemek için durduğunuzda araç içinde ve dışında ışıksız kalmak istemezsiniz. Eğer karavanınız çekme karavan ise fren lambalarını ve dönüş sinyallerini de ayrıca kontrol etmeyi unutmayın. Her ihtimale karşı aracınızda mutlaka el feneri veya kafa lambası bulundurun.

Silecek Lastikleri, Kayışlar ve Hortumlar

Yüzsek yaz sıcaklıkları, lastik kayışların ve hortumların bozulma oranını hızlandırır. Kaputun altına bakarak kauçukta herhangi bir çıkıntı, kabarma, çatlak veya kesik olmadığından emin olarak tüm kayışları ve hortumları inceleyin. Açıkça aşınma belirtileri gösteriyorsa, bunları hemen değiştirin.

Kış aylarında veya ilkbahar yağmurlarında silecek lastikleri kontrol edilse de yazın karavan seyahati yapacakların en son aklına gelen şey silecek lastikleri oluyor. Ancak yaz aylarında da yağmur yağabilir veya ağaçların atına park ettiğiniz arabanızın ön camı kirlendiğinde temizlemeniz gerekebilir. Lastik kayışlar ve hortumlar gibi silecek lastikleri de yaz sıcağına karşı savunmasızdır. Yola çıkmadan önce, lastiklerin her iki tarafını da aşınma ve yıpranma belirtileri var mı yok mu diye inceleyin. Hareket kabiliyetlerine bakın ve iyi durumda değillerse seyahat etmeden önce yenilerini taktırın.

Yazın Karavan Seyahatine Çıkmadan Önce Almanız Gerekenler

Aracınıza ne kadar bakım yaptırmış olursanız olun, aklınızda bulundurmanız gereken en önemli detay, bakımlı bir aracın bile bozulabileceği olmalı. Bu yüzden yazın karavan seyahati planınız varsa yanınızda taşımak için araç içi acil ihtiyaç listesi hazırlamakta fayda var. Önerilen acil yol kiti içerisinde şunların olmasına dikkat edebilirsiniz:

  • Şarj aletleri
  • Taşınabilir Power Bank
  • İlk yardım kutusu
  • El feneri
  • İşaret fişekleri ve beyaz bayrak
  • İp
  • Lastik basınç göstergesi
  • Lastik değiştirmek için kriko ve zemin matı
  • İş eldivenleri ve kıyafeti
  • Temel onarım araçları ve koli bandı, elektrik bandı
  • Temizlik için su ve havlular
  • Bozulmayan yiyecekler, içme suyu ve ilaçlar
  • Haritalar
  • Ekstra ön cam yıkama sıvısı
  • Acil durum battaniyeleri, montlar

 


Türkiye karavan kiralama firmalarını görmek için buraya tıklayın: Türkiye Karavan Kiralama Firmaları


 

Yorum Yap


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kayıt ol

Bir hesabınız var mı?


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.