Assos antik tiyatronun hemen yanında Midilli adası ve Antik liman manzaralı eşsiz bir manzaraya davet ediyoruz.
Assos kazı evinin tam karşısında bulunan işletmemiz tabiat ananın sunduğu görsel şölen ve huzur sizi işletmemizin müdavimi yapacak. Her sene yüzlerce karavana ev sahipliği yapıyoruz.Assos antik liman size dinginlik ve huzuru sunarken muhteşem suyu tüm berraklığı ile size kucak açıyor.
Denize mesafemiz 100 m dir.Karavanınız için tam güvenlikli kameralarla donatılmış tesisimizde elektirik .su ve tuvalet için foseptik bulabilirsiniz. Aile işletmesinde güvenli bir şekilde konaklarken günün her saatinde ayrı güzelliği olan manzaramıza bayılacaksınız.
Bu güzel antik kentin tarihini, arkeoljik çalışmalarını, felsefe açısından önemini ve gezilecek yerlerini sizinle de paylaşmak istiyoruz.
Assos Tarihi
Assos Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 km güneyindeki Behramkale Köyü’nde yer alan bir antik kent.

Antik Çağ’da “Troas” diye adlandırılan bölgenin güney ucunda volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarında, Midilli Adası’nın karşısında kurulan kent, yüz yıllar boyunca birçok topluma ev sahipliği yaptı.

Assos’un ilk tarihinin Tunç Çağı’na kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Tarih boyunca Lidya, Pers, Pergamon¸ Roma egemenliği altına giren bölge Orta Çağ’da terk edilmiş; 1880-1883 yıllarında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün yaptığı kazılar sırasında Amerikalı genç mimar Francis H. Bacon tarafından bulunmuştur.

Aktif olduğu zamanlarda Assos, bulunduğu bölgedeki tek büyük limana sahip olduğu için geçen gemiler sayesinde zengin olmuştur. Assos’taki andezit taşından imal edilen lahitler, içine konan cesetlerin çabuk çürütmesi ile dünyaca ün yapmış; antik dönemde Lübnan, Suriye, Yunanistan ve Roma’ya ihraç edilmiştir.

Antik Çağ’ın büyük düşünürlerinden Aristo’nun bu kentte üç yıl yaşamış ve felsefe okulu kurmuş olması nedeniyle felsefe tarihi açısından önem taşır.

Assos, Pavlus tarafından da ziyaret edilmiştir ve kent bu nedenle Hıristiyanlarca kutsal olarak kabul edilir.

Arkeolojik Çalışmalar

MÖ 900’lerde kurulan bu kentin en göz alıcı yeri en tepesine yapılmış olan, Dorik yapılı Athena Tapınağı’dır. Athena Tapınağı, Anadolu’da Dor tarzında inşa edilmiş ilk tapınak olması nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Antik kentte büyük bir amfitiyatro ve agora da bulunmaktadır. Assos’ta ilk sistemli kazı çalışmaları 1881’de Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından başlatıldı. Amerikalı ekip, 3 yıllık çalışma sonunda kentin önemli mimari yapılarını açığa çıkardı. Çalışmalarda çıkarılan eserlerin bir kısmı Osmanlı Devleti’nin izni ile paylaşılarak Amerika Birleşik Devletleri’ne götürülmüş ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilenmişti.

Assos’taki kazı çalışmaları 1981 yılında Ümit Serdaroğlu tarafından yeniden başlatıldı ve 2005’te ölümüne kadar sürdürüldü. Serdaroğlu; batı nekropolisi, agora, tiyatro ve akropoliste çalışmalar yaptı. 2005 yılından itibaren kazı başkanlığını Prof. Dr. Nurettin Arslan sürdürmektedir.

Assos, 1800’lü yıllardan bu yana aralıklarla, 1981’den sonra da aralıksız kazı çalışması yürütülen dünyanın sayılı antik kentleri arasında yer alıyor. Türk bilim adamlarınca 40 yıldır kazı çalışması

yürütülen kentte arkeoloji tarihi için yeni veriler gün yüzüne çıkarken, yeni bilim insanları da yine burada yetiştiriliyor.

Assos ve Felsefe

Assos’un felsefe dünyasında özel bir yeri var. Dünyanın en önemli filozoflarından biri olan Aristotales hayatının 3 yılını Assos’da geçirmiş ve M.Ö. 347-344 yılları arasında burada bir felsefe okulu kurmuş.

Okulun kuruluş hikayesi şöyle:

Assos Kentinin yönetimini eline geçiren banker Eubulos bağımsızlığını ilan eder. Onun ölümünden sonra yönetimi kölesi olan Hermenias el alır. Eubulos zamanında felsefe eğitimi için Platon’un Atina’daki okulu Akademi’ye gitmiş olan Hermenias, orada tanıştığı Aristo’yu Assos’a davet eder. Hermenias, Platon’un ünlü eseri Devlet’de anlattığı ideal devlet yönetimini uygulama hevesindedir.

Aristo, hocası Platon’un ölümünden sonra M.Ö. 347’de Assos kentine gider. Burada Hermias’ın siyasî danışmanı ve dostu olur. Aynı esnada, özgünlüğünü daha o zamandan belli eden bir okul kurar. Bu okuldaki girişimleri arasında yaşambilim üzerine çalışmaları yer alır. Hermenias’ın yeğeni Pythias ile evlenir. Okulda geçirdiği 3 seneden sonra M.Ö. 344 yılında, komşu Lesbos (Midilli) adasının Doğu kıyısındaki Mytilene (Midilli) kentine varır.

Oğlu İskender (Büyük İskender) için iyi bir öğretmen arayan II. Philip, görevi, Assos’taki okulun yöneticisi olan Aristo’ya önerir ve o da bu öneriyi seve seve kabul ederek, II. Philip’in oturmakta olduğu Pella’ya gider.

Dostu Hermenias’ın Persler tarafından çarmıha gerilerek öldürüldüğünü Pella’da öğrenir ve M.Ö. 343’de onun adına bir kaside yazar.

Günümüzde Assos felsefeciler için hala önemini koruyor. Bunda Assos’da Felsefe toplantılarını başlatan Örsan K. Öymen’in katkısı büyük. Kendisi 2000 yılından beri Assos’da felsefe toplantıları düzenliyor.

Assos Gezi tavsiyesi;

Athena Tapınağı, Assos Antik Tiyatro, Agora’dan kazıları anlatırken bahsetmiştim. Antik kent gezmeyi sevenlerdenseniz oraya kadar gittiyseniz mutlaka Gülpınar’da bulunan Apollon Smintheion Tapınağı’na da uğrayın derim. Köyün içinde yer alan Murat Hüdavendigar Camii (Athena Tapınağı girişinde) ve Hüdavendigar Köprüsü (Tarihi Behramkale Köprüsü) görülmeye değer yerlerden.

Denize girmek için benim ilk tercihim Kadırga Koyu ancak başka yerleri de görmek isterim derseniz Sivrice Plajı, Sokakağzı Koyu, Koruoba Koyu, Koyunevi, Ak Liman Plajı’nda denize girebilir, akşam yemeğinizi keyifle yiyebilirsiniz.

Asya kıtasının en batı ucu olarak kabul edilen Babakale’ye 30 km yol alarak ulaşabilirsiniz. Ege ve Marmara buradan aynı anda görülebilmektedir. Burası aynı zamanda Hamaxitos Antik Kenti’nin kalıntılarına da ev sahipliği yapmaktadır ancak henüz bu konuda kazı çalışmaları başlamadığı için kentle ilgili kalıntılar gün yüzüne çıkmamıştır.

0.0

0 İnceleme

Puanlama 0
Temizlik 0

0 İnceleme

İnceleme Yaz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

F8PM+CG Behram/Ayvacık/Çanakkale, Türkiye

Sosyal Medya Profilleri:

Kayıt ol

Bir hesabınız var mı?


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.